Verschil podoberoepen

Verschil  met andere PODO-beroepen 

Een podotherapeut in Nederland heeft de 4-jarige hbo-bachelor opleiding podotherapie afgerond. Podotherapeut is een bij wet beschermde titel. Dit is vastgelegd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34.

Podotherapeuten die in België zijn opgeleid hebben daar hun 'bachelor in de podologie' gehaald. Ook in België is het een erkend beroep, maar daar wordt een podotherapeut dus podoloog genoemd.

Een (register)podoloog behandeld voetklachten, maar heeft een andere opleiding gevolgd dan een podotherapeut. Een (register)podoloog is niet vastgelegd in de Wet BIG en doet geen voorbehouden handelingen. In Nederland is de titel (register)podoloog niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS. Het is een zogenoemd vrij beroep, wat betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Zie ook onderstaand overzicht.

Nog meer weten over de verschillen tussen de podotherapeut en de (register)podoloog? Klik hier


Verschil met de pedicure

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of (medisch) pedicure verzorgt en analyseert de voeten vaak structureel door bijvoorbeeld eelt te verwijderen, nagels te knippen of likdoorns te verwijderen.
Er zijn pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes mellitus of met reuma. Een podotherapeut verzorgt de voeten niet, maar probeert de oorzaak van de pijn te zoeken en daarbij een oplossing te bedenken.
Binnen de voetengezondheidszorg werken de verschillende disciplines nauw met elkaar samen. Op het gebied van de diabetische voet vervult de podotherapeut een coördinerende rol en kan andere paramedici opnemen in het behandelplan. Dit alles met als doel om de diabetespatiënt adequaat te behandelen.


Share by: