Diabetes

Diabetische voet
Een diabetische voet is een voet die een aantal veranderingen heeft ondergaan als gevolg van complicaties van diabetes mellitus.
Onderstaande veranderingen kunnen zich voordoen:
Neuropathie
Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Dit verschijnsel uit zich vaak als eerste aan de uiteinden van de zenuwbanen (voeten en handen), omdat hier de vertakkingen van de zenuwbanen het kleinst zijn.
Wanneer uw zenuwen beschadigen, kan ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan.
Hierdoor kunt u last krijgen van tintelingen of prikkelingen en/of dove gevoelens, maar ook juist overgevoeligheid van de voeten of “het gevoel op watjes te lopen”.
Deze neuropathie kan er voor zorgen dat de huid dunner wordt en dat er sneller wondjes aan de voeten ontstaan. Ook kan u door dit verminderde gevoel (langer) met een wondje doorlopen, zonder dat u hiervan iets merkt.
Gevolgen van het verminderde gevoel in het dagelijkse leven kunnen bijvoorbeeld zijn dat u een te warm voetbad neemt of door de zon verhitte tegels of zand niet meer/onvoldoende voelt. Maar dit geldt ook voor steentjes of andere “vreemde objecten” in uw schoen of de aanwezigheid van drukplekjes. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.
Standsafwijkingen
Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren slecht werken. Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.
Verminderde doorbloeding
Met diabetes heeft u een grotere kans op een verminderde doorbloeding van de voeten, ook wel ischemie genoemd. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller stuk en wondjes genezen langzaam of zelfs helemaal niet.
Limited joint mobility
Bij limited joint mobility (LJM) wordt de beweeglijkheid van uw voetgewrichten beperkter. Dit kan tot gevolg hebben dat de stand van de voet verandert en dat de gewrichten minder beweeglijk/stijver worden. Drukplekken en klachten ontstaan hierdoor sneller.
Infectie
Met diabetes bent u vatbaarder voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels.
Door deze veranderingen aan de voet ontstaat er een risico op het ontstaan van wonden. Niet goed genezende wonden kunnen zelfs leiden tot amputaties, vandaar dat preventie van groot belang is.
De podotherapeut of de DM-verpleegkundige, praktijkondersteuner van uw huisarts of uw huisarts zelf kunnen uw voeten controleren/screenen. Middels een screening kan een aantasting van de zenuwen en een verminderde doorbloeding gesignaleerd worden. 
De podotherapeut zal de voet nakijken op verhoogde druk of risicofactoren op verhoogde druk. Door deze druk te verminderen wordt het risico op het ontstaan van wonden verkleind.
Het is belangrijk dat u steeds op de hoogte bent van de actuele toestand van het gevoel in uw voeten zodat u weet wat u wel en niet voelt en waar u rekening mee dient te houden.
 

               

Voetzorg
Sinds 1 januari 2015 zijn de vergoedingen voor diabetische voetzorg veranderd. Bij elke patiënt met diabetes moeten jaarlijks de voeten worden gecontroleerd door de huisarts (of POH-er) of de internist (of diabetesverpleegkundige). In dit onderzoek wordt bepaald welke Sims classificatie en welk zorgprofiel u heeft. Dit zorgprofiel bepaalt of u doorgestuurd moet worden naar de podotherapeut. Dit moet gebeuren vanaf zorgprofiel 2. Ook de podotherapeut kan de Sims classificatie en het Zorgprofiel bij u vaststellen. Patiënten die Zorgprofiel 2 of hoger hebben, komen in aanmerking voor een vergoeding voor medische voetzorg vanuit de basisverzekering. De podotherapeut kan dit voor u regelen, als u bij een door de podotherapeut gecontracteerde pedicure in behandeling bent.

Een verwijzing voor het regelen van de diabetische voetzorg is noodzakelijk!


Behandelplan
De podotherapeut zal een onderzoek verrichten om de risico's op het krijgen van ernstige voetproblemen (het ontstaan van wonden) in kaart te brengen. Na het onderzoek stelt de podotherapeut een individueel behandelplan op. Hierin wordt de medisch noodzakelijk zorg omschreven (alle zorg die nodig is om wonden te voorkomen). Voor het uitvoeren van het behandelplan werkt de podotherapeut meestal samen met de pedicure. Deze voert de medisch noodzakelijke pedicurezorg uit die in het behandelplan is afgesproken. Hierbij moet u denken aan het verwijderen van eeltlocaties die kunnen zorgen voor verhoogde druk en het verzorgen van afwijkende nagels.
De podotherapeut bespreekt met u wat u verder kunt doen om de risico's op het krijgen van voetproblemen te verminderen.

De zorg die beschreven staat in het individuele behandelplan wordt vergoed vanuit de basisverzekering. 

Cosmetische voetzorg en persoonlijke verzorging wordt nooit vanuit de basisverzekering vergoed. (bijvoorbeeld: het knippen van gezonde nagels, verzorgen en incrèmen van de voeten)


Pedicure
Bent u pedicure en wilt u zich voor de DM voetzorg bij Podotherapie Broekman aansluiten?
Neem gerust contact op!
 
Folder Diabetes Voetzorg
Declaraties DM voetzorg
Share by: