Wat is podotherapie?
Een podotherapeut behandelt mensen met klachten aan de voeten, benen, knieën, heupen en onderrug, die veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de voeten. Ook behandelt de podotherapeut huid- en nagelaandoeningen en geeft adviezen over uw klachten.
U kunt met verschillende klachten bij de podotherapeut terecht zoals:
- Voetproblemen bij kinderen en volwassenen.
- Pijn aan de voeten, knieën, heupen of rug.
- Standsafwijkingen van de tenen( hallux valgus, klauwtenen, hamerten), voeten (platvoeten, holvoeten, doorgezakte voeten)
- Sportblessures (hielspoor, shin splints etc.)
- Ingegroeide nagels, bijvoorbeeld door tunnelnagels.
- Terugkerende likdoorns/eeltplekken.
- Overbelastings- en vermoeidheidsklachten.
- Klachten bij reuma en diabetes.
- Screening/ onderzoek bij diabetes.
De podotherapeutische behandelingen hebben als doel de klachten aan uw voeten, benen, knieën, heupen en/of rug te voorkomen, verminderen en/of te genezen.
Onderzoek
Anamnese:
Als u voor het eerst bij de podotherapeut komt, zal er om te beginnen een uitgebreid vraaggesprek plaatsvinden om uw klacht te bespreken. Wanneer u zonder verwijzing komt wordt er een screening gedaan om te kijken of u behandeld kunt worden.
Palpatie:
De podotherapeut zal relevante anatomische structuren palperen op afwijkingen en er kan een pijnprovocatie worden gedaan.
Functie-onderzoek:
De beweeglijkheid en stabiliteit van de voeten en enkel (en op indicatie knieën, heupen en rug) wordt getest. Er kunnen spiertesten worden gedaan op functie en kracht.
Inspectie:
In zit en in stand worden huid- en nagelaspecten geïnspecteerd en worden standsafwijkingen geobserveerd van de voeten, enkels, knieën, heupen en rug.
Podoscoop:
Op een voetspiegel wordt de stand van de voeten gecontroleerd. Op deze manier kan de belasting onder de voeten geobserveerd worden.
Loopanalyse:
De podotherapeut observeert het looppatroon, waarbij het totaalbeeld van het lopen wordt geanalyseerd.
Schoeninspectie:
Er wordt gekeken naar uw schoenen, het is handig gebruikte schoenen mee te nemen. Aan het afslijten van een loopzool is al veel te zien. De schoen wordt beoordeeld op functionaliteit, pasvorm, stevigheid e.d.
Echografisch onderzoek:
De podotherapeut kan er voor kiezen, ter ondersteuning van de podotherapeutische diagnose, een ultrasound te maken om spieren, pezen, banden etc. te kunnen onderzoeken op weefselschade. Ook kan met behulp van echografisch onderzoek de bloedtoevoer in de voet worden gecontroleerd.
Als de podotherapeut het onderzoek heeft afgerond zullen de bevindingen met u worden besproken. Er wordt ook besproken wat hieraan kan worden gedaan. De podotherapeut heeft diverse behandelingen tot zijn beschikking.
Behandelmogelijkheden
Afhankelijk van uw klachten zijn er verschillende behandelmogelijkheden.
- Podotherapeutische (steun)zolen
- Ortheses (op maat gemaakte teenstukjes)
- Instrumentele behandelingen
- Wondbehandeling
- Nagelbeugels
- Vilttherapie
- Taping
- Medical taping
- Adviezen