Peesplaatontsteking

Een ontsteking van de peesplaat bij de hiel onder de voet wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Onder de voet loopt een stevige brede peesplaat van het hielbeen tot aan de tenen. Fasciitis plantaris is met name een overbelastingsletsel. Veelvuldige (over)belasting van de peesplaat leidt tot microbeschadigingen, wat kan leiden tot ontstekingen en degeneratie van het peesweefsel.


Verschijnselen:

Er zijn vaak typische opstartklachten. Pijn onder de hiel en/of in de voetholte. De pijn neemt na de opstartpijn weer wat in intensiteit af, maar komt na langer belasten weer terug. Soms is er een verdikking onder de hiel aanwezig.


Oorzaken:

Overbelasting. Hardlopers en sporters die veel springen hebben een verhoogd risico. Te snel opgebouwde trainingen, te harde ondergrond e.d. kunnen een rol spelen. Overgewicht is ook een oorzaak voor het ontstaan van de overbelasting.

De voetstand en het looppatroon hebben ook grote invloed op het ontstaan. Bij een platvoet is de spanning op de peesplaat groot. Dit gebeurt ook bij voeten die teveel naar binnen kantelen. Bij een holvoet is er van nature al meer spanning op de peesplaat, waardoor er sneller overbelasting optreedt.


Wat kan de podotherapeut doen?

Het is van belang de belasting van de peesplaat te verminderen. Dus (relatieve) rust nemen. Als er stands- of loopafwijkingen gevonden zijn kunnen steunzolen ervoor zorgen dat de trekkrachten op de peesplaat verminderd worden.

Daarbij moet een stevige schoen, liefst met demping worden gedragen. U krijgt ook rekoefeningen mee. Het is ook mogelijk om ingetaped te worden. Soms kan het dragen van een nachtspalk de opstartklachten helpen te verminderen. 


 

Terug

Home




Share by: