Peesklachten buitenzijde voet

Aan de buitenkant van het onderbeen lopen twee spieren de musculus (spier) peroneus brevis en de musculus peroneus longus. De m. peroneus brevis hecht aan op het uitsteeksel van het botje van het vijfde middenvoetsbeentje. Deze pees van deze spier loopt naast de pees van de musculus peroneus longus, waarvan de aanhechting helemaal onderdoor de voet naar het eerste middenvoetsbeentje. De aanhechting (vooral van de brevis) kan geïrriteerd raken en ook de pezen van beide spieren, deze lopen achterlangs de buitenenkel. De spieren spelen een rol bij het op de tenen staan, het naar binnen kantelen van de voet en hebben een stabiliserende functie.


Verschijnselen:

Net zoals bij andere peesoverbelastingen zijn er verschillende gradaties. De pijn zit aan de buitenkant van de voet, ongeveer in het midden, en kan uitstralen naar de achterkant van de buitenenkel. De pijn wordt erger bij op de tenen staan, traplopen. Vaak merkt men dat de klachten geleidelijk aan erger worden.


Oorzaken:

Soms is er een trauma geweest (verzwikte enkel) waarbij de pees is uitgerekt.

De voetstand en het looppatroon kan oorzaak zijn, vooral bij holle voeten. Indien er al een verhoogde spanning in de pees aanwezig is zal een overbelasting eerder optreden.

Schoenen met te weinig stabiliteit kunnen oorzaak zijn. En werkzaamheden waarbij veel tijd wordt doorgebracht op alleen de voorvoeten, tenen. Daarnaast komt de klacht wel voor bij sporters die een onvoldoende trainingsopbouw hebben gevolgd.


Wat kan de podotherapeut doen?

Stands- en loopafwijkingen en verminderde stabiliteit moeten gecorrigeerd worden met een podotherapeutische zool.

Er moet gekeken worden of de schoenen of de manier van uitvoeren van werkzaamheden oorzaak kunnen zijn van de klachten. Er kan in sommige gevallen ook medical tape of sporttape worden toegepast.

Daarbij moet, net zoals bij andere peesklachten, rust worden ingebouwd.


Terug

Home

Share by: