Klauw- en hamertenen

Klauw- en hamertenen zijn standsafwijkingen aan de tenen, meestal alleen de kleinere tenen. Grofweg is het verschil dat klauwtenen nog beweegbaar zijn en dat hamertenen in een kromme stand vergroeid zijn. Klauwtenen en hamertenen hoeven niet pijnlijk te zijn, maar er kunnen wel problemen ontstaan. De stand van de tenen zorgt voor verhoogde druk in de schoen en tussen de tenen onderling. Hierdoor kunnen eeltplekjes, likdoorns en rode plekjes ontstaan.


Oorzaken:

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van afwijkende teenstanden. Vaak speelt er een erfelijke component mee. 

Een hallux valgus (scheve grote teen) kan de tweede teen wegduwen. Bij een doorgezakte voorvoet, of bij een holle voet kunnen standsafwijkingen van de tenen ontstaan. Ook het langdurig dragen van te klein schoeisel kan oorzaak zijn. Bij bepaalde ziektebeelden kunnen deze afwijkingen ook ontstaan, denk aan reuma of diabetes. 


Wat kan de podotherapeut doen?

Als de teenstand zorgt voor terugkerend eelt en likdoorns kan er een orthese gemaakt worden. Hiermee voorkomt u dat de likdoorns terug komen. De podotherapeut zal ook een instrumentele behandeling uitvoeren waarbij de likdoorn of het eelt verwijderd wordt.

Ook moet gekeken worden of de oorzaak van de pijnklachten misschien in de schoenen ligt.



Terug

Home

Share by: