Artrose grote teen

Artrose is het verminderen en verdwijnen van het kraakbeen dat het gewrichtsoppervlak bekleed. Dit kraakbeen is belangrijk voor een makkelijke beweging in het gewricht. Als dit kraakbeen verdwijnt ontstaat er steeds meer bot op bot contact. Dit is pijnlijk en kan leiden tot bewegingsbeperking. Bij een HALLUX LIMITUS is er nog maar weinig beweging mogelijk in het gewricht en bij een HALLUX RIGIDUS is het gewricht volledig verstijfd.

 

Verschijnselen:

Zeurende pijn in het grote teengewricht, soms gepaard met roodheid en zwelling. Ook 's nachts kan de teen pijnlijk zijn.

Lopen, met name het afwikkelen is pijnlijk. Het buigen van de teen is pijnlijk en het aanraken van het gewricht is pijnlijk. De pijn kan schoenafhankelijk zijn. Vooral schoenen die wat minder buiging van grote teen vragen kunnen verlichtend werken.


Oorzaken:

Overal in de gewrichten kan artrose ontstaan, dus ook in het grote teengewricht. Standsafwijkingen en afwijkingen in het looppatroon kunnen het gewricht overbelast hebben. Bij reuma, jicht en diabetes ziet men vaker artrose ontstaan. Ook na een trauma of operatie in dit gebied kan artrose later ontstaan.


Wat kan de podotherapeut doen?

Artrose is helaas niet te genezen. Als de artrose nog niet in een al te ver gevorderd stadium is kunnen podotherapeutische zolen vaak heel goed helpen. De druk op het grote teen wordt hierdoor verminderd en de stand van het gewricht wijzigt. Ook schoenen met eens stijve loopzool kunnen de pijnklachten verminderen. De podotherapeut zal dit met u bespreken.



Terug

Home

Share by: